recyclen

zondag 27 januari 2019

Recyclen

Helemaal volgens de geest van deze tijd probeer ik netjes en milieubewust om te gaan met mijn schildersspullen. Ik doe mijn best om zo min mogelijk giftige en vervuilende stoffen te kopen. Daarnaast probeer ik niet teveel te kopen. In mijn atelier is het een ratjetoe van doeken, papier, kwasten, verf, bindmiddelen en van alles en nog wat. Sommige zaken heb ik driedubbel en diverse flessen staan broederlijk naast elkaar te wachten totdat ze eindelijk eens gebruikt gaan worden.

Waarom heb ik dit allemaal gekocht? Had ik mijn hersens thuisgelaten toen ik voor de zoveelste keer ging shoppen? Ook krijg ik regelmatig restanten van personen die niet meer schilderen of zelfs overleden zijn. De familie schenkt dan de erfenis in natura aan mij en mijn kasten puilen nog verder uit. Ik neem me voor om niets meer te kopen. Nou niets? Zo min mogelijk. En eerst eens al mijn voorraden op te maken. Alle tubes en flessen tot op de bodem uit te knijpen en alle papieren, kartonnen, doeken en panelen te beschilderen. Ik graaf in mijn kasten en maak de balans op.

Een andere manier om te besparen is het recyclen van spullen. Repareren en er een nieuw laagje verf op strijken. Dat doet wonderen. Niet zomaar iets weggooien. Eerst kijken of het voorwerp nog een tweede leven kan krijgen.

Zo bedenk ik dat het een goed idee is om oude kranten te recyclen als inpakpapier. Mooie patronen in kleur geven het krantenpapier een leuke uitstraling. En wie is niet verguld met een cadeautje dat ingepakt is in eigengemaakt gerecyceld inpakpapier? Ik voeg de daad bij het woord. Maar ach, dan ga ik toch weer de fout in. Ronddwalende in een mooie winkel voor kunstenaarsbenodigdheden koop ik een nieuw pak ecoline brushstiften. Ik kan de verleiding niet weerstaan. Ik gebruik ze voor het inpakpapier. Wat recyclen...

Ik leer het ook nooit.

Teksten