Sunday, September 23, 2018

Anneke bezoekt kunstvaarroute 033 Mondriaan

Op 17 juli nam ik om 17.00 uur de boot in Amersfoort voor de Kunstvaarroute 033Mondriaan. Aanleiding was de deelname van mijn goede vriendin Anja Claassen met haar keramisch werk ‘tribute to Mondrian’ .

Voor vijf euro per persoon is men verzekerd van een plaats in de platte schuit die bij mooi weer zeer comfortabel is. En dat was het: prachtig zomerweer. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vaart de boot op vastgestelde tijden. Er is een gids aanwezig voor de uitleg. De route is ook zonder kunst al prachtig in de zomer. We varen langs historische panden en lommerrijke tuinen. De route is ingedeeld in stijlperiodes van Mondriaan: landschappen, symbolisme, kubisme, abstractie en boogie woogie. Diverse hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben een werk gemaakt dat valt onder één van deze stijlperiodes.

Onder de eerste brug hangt een spannend werk van Justyna Pennards. Twee abstract weergegeven bomen hangen in de donkere doorgang. Verlicht met lichtsnoeren die van kleur veranderen. Beide beelden hebben dezelfde grondvormen, maar door schuiven van vlakken verandert de tweede boom. Natuurlijke komen de geabstraheerde bomen van Piet Mondriaan nu op je netvlies en je beseft hoe interessant het is om met de basisrechthoek te spelen en te componeren.

Hierna volgen nog meer bijzondere werken. Allemaal ergens in het water, aan de bruggen of aan de waterkant vastgeklonken. Alle werken geinspireerd door de kunst van Mondriaan. Hele persoonlijke vertalingen. Boeiend.

Jammer is dat sommige kunstwerken inmiddels al geschonden zijn. De verlichting van het allereerste kunstwerk werkt niet meer optimaal, het werk van Anna Belleforte heeft een aantal deeltjes verloren en het ‘bootje’ van Marije Vermeulen is helaas gezonken en heeft enorme schade geleden. Blijkbaar is het toch een hele klus om een kunstwerk te maken dat de ‘korte tand des tijds’ overleeft.

De keramische reliefs van mijn vriendin hangen gelukkig nog. Zij speelde en experimenteerde met de grenzen tussen vlak en ruimtelijk, met werkelijkheid en optische illusie. De plek is subliem. Strak rood, geel en blauw op eeuwenoude bakstenen huizen langs dromerige grachtjes.

Voldaan komen we de boot uit.

 

kunstvaarroute033mondriaan

 

kunstvaarroute033mondriaan

 

 

Alle informatie is te vinden op:  www.033mondriaan.nl De route is nog te varen tot 31 oktober.

 

 


 


 


 

De Kleurkas

de kleurkas 's-gravenzande

Anneke Verrips beschikt over haar eigen atelier 'de Kleurkas'. Gelegen in het Westland te 's-Gravenzande. In 'de Kleurkas' geeft Anneke haar workshops & cursussen.

Lees meer..

Testimoniums

nieuws anneke verrips


Lees meer..

Portfolio Anneke Verrips

Galerij Anneke Verrips

Anneke verwerkt in haar schilderijen vaak laagjes zijdevloiepapier. Deze gekreukelde lagen, die rijk aan kleur zijn vormen de basis voor een schilderij dat afgemaakt wordt met acrylverf.

Bekijk hier haar series..

 

Cursussen & Workshops

schilder cursussen schilder workshops

Anneke geeft teken- en schildercursussen. Ook is het mogelijk om met een groep vrienden, familie of met een bedrijf, een creatieve en gezellige workshop te boeken.

Lees meer..